Thursday, January 8, 2009

PRK Kuala Terengganu tentukan PRU 13


Kuala Terengganu – Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Terengganu adalah penting bagi kedua-dua pihak Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) dalam menentukan hala tuju pilihan raya umum (PRU) yang ke 13.

“Jika BN kalah dan InsyaAllah BN akan kalah, yang paling terkesan adalah ’Perdana Menteri akan datang’ Dato’ Seri Najib Razak yang mengetuai kempen BN” kata Timbalan Pengarah Jentera Induk PAS Dato’  Mustafa Ali dalam Majlis Pelancaran Bilik Gerakan Utama Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Gong Kapas dekat sini semalam. 


Menurutnya, keputusan PRK Parlimen Kuala Terengganu akan memberi kesan yang besar kepada pilihan raya umum yang ke 13 akan datang.
 
Beliau berkata kebangkitan rakyat sedang berlaku dikalangan masyarakat Melayu, Cina dan India ekoran daripada kelemahan kerajaan BN dan parti-parti komponennya yang sedang mengalami perpecahan dalaman.


Beliau berkata, kemenangan Pakatan Rakyat dan InsyaAllah Pakatan Rakyat akan menang dalam PRK Kuala Terengganu akan memberi kekuatan baru kepada rakyat seluruhnya.

“Kemenangan Pakatan Rakyat akan mengubah senario politik Negara secara total” katanya

Oleh yang demikian beliau menyeru seluruh tenaga dan kekuatan Pakatan Rakyat mesti digembelinkan dengan sepenuhnya dan digunakan bagi memastikan calon PAS Mohd Abd Wahid Endut yang mewakili Pakatan Rakyat menang dalam pilihan raya kecil kuala Terengganu.

Justeru semua petugas-petugas pilihan raya Pakatan Rakyat akan menggunakan kaedah ataupun pendekatan yang mesra pengundi bagi memastikan setiap undi akan memihak kepada Pakatan Rakyat.

Katanya kekuatan Pakatan Rakyat  masa kini sukar ditandingi oleh Barisan Nasional kerana perpaduan dikalangan pemimpin dan ahli pakatan rakyat begitu kukuh.

”Berbanding dengan komponen Barisan Nasional misalnya MCA dimana umumnya mengetahui diantara pemimpin nombor satu dan nombor dua MCA tidak bersefahaman,

“bila Presiden MCA Ong Tee Kiat datang ke Terengganu untuk berkempen, Timbalan Presidennya, Chua Soi Lek tidak akan hadir, sebaliknya apabila Chua Soi Lek yang datang untuk berkempen di Kuala Terengganu, Ong Tee Kiat pula yang tidak datang” tegasnya memberitahu para hadirin pertemuannya secara kebetulan dengan Chua Soi Lek baru-baru.   

Beliau menyeru semua petugas pilihan raya Pakatan Rakyat  bekerja bersungguh-sungguh sehingga calon PAS mencapai kemenangan dan isytiharkan sebagai ahli perlimen Kuala Terengganu pada Januari depan.

No comments: